Wat is impotentie bij mannen en hoe deze te behandelen?

Inhoud

Impotentie of erectiestoornissen zijn een schending van het vermogen om geslachtsgemeenschap te voltooien vanwege het fysiologische onvermogen van de toekomstige penis en verkeert in een staat van opwinding gedurende de tijd die nodig is voor geslachtsgemeenschap (coïtus). Deze pathologische toestand gaat gepaard met een verandering in de spanning, vorm en volume van de penis. Omdat de kwaliteit van de erectie in de meeste gevallen afneemt en niet de volledige afwezigheid ervan, wordt de term ‘impotentie’ gebruikt als de hoogste graad van erectiestoornissen..

Tegenwoordig zijn er veel behandelingen voor deze aandoening, ze zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: conservatieve en chirurgische therapiemethoden..

Omdat verschillende processen betrokken zijn bij het ontstaan ​​en behouden van een erectie, kan falen in elk stadium leiden tot de ontwikkeling van aandoeningen. De diagnose “erectiestoornissen” wordt alleen gebruikt als meer dan 25% van de geslachtsgemeenschap niet succesvol was.

Aangeboren of primaire impotentie is zeldzaam en wordt gekenmerkt door een volledig uitblijven van erectie gedurende het hele leven (als gevolg van een afwijking in de ontwikkeling van de testikels of penis). Verworven of secundaire impotentie kan zich ontwikkelen onder invloed van vele factoren, veranderingen in levensstijl of verschillende ziekten.

Het is dus betrouwbaar bekend dat lichamelijke inactiviteit de kwaliteit en duur van een erectie aanzienlijk verslechtert, aangezien de lokale bloedstroom en de balans van uitstroom / bloedstroom naar de geslachtsorganen verstoord zijn. Ook kan erectiestoornissen ontstaan ​​tegen de achtergrond van psycho-emotionele en fysieke overbelasting, ongecontroleerde inname van sportsupplementen (steroïde anabole steroïden) of bepaalde medicijnen (antipsychotica). Regelmatig hoge doses alcohol hebben een negatief effect op de endocriene klieren (inclusief de voortplantingsklieren), waardoor het ontstaan ​​van een erectie wordt voorkomen.

Oorzaken van impotentie

In tegenstelling tot factoren die bijdragen aan het ontstaan ​​van seksuele impotentie, is het mechanisme voor de ontwikkeling van impotentie gebaseerd op pathologische veranderingen op het niveau van het orgaan..

Een gezonde erectie is te wijten aan de synthese van stikstofmonoxide (NO) door endotheelcellen (een laag weefsel in de arteriële wand). Deze stof helpt de spieren van de bloedvaten te ontspannen, wat leidt tot hun uitzetting. Door de verwijde vaten van het bekken bereikt het bloed de holle lichamen en vult ze. Op hun beurt trekken de kleine lokale venulen zich samen, waardoor de uitstroom van bloed wordt voorkomen en zo de opwinding van de penis in stand wordt gehouden..

Een van de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen zijn:

 • ziekten van het cardiovasculaire systeem (atherosclerose, coronaire hartziekte, enz.);
 • endocriene aandoeningen (diabetes mellitus, thyreotoxicose, enz.);
 • psychische stoornissen (klinische depressie, asthenie, enz.);
 • neurologische aandoeningen (slapeloosheid, de ziekte van Alzheimer, tumoren van het zenuwstelsel, enz.);
 • leverschade en leverfalen (en als gevolg daarvan een tekort aan de synthese van de voorloper van testosteron);
 • ziekten van de organen van het urogenitale kanaal (prostatitis, prostaathyperplasie, orchitis, nierfalen, enz.);
 • combinatie van psychogene en fysiologische factoren, etc..

Verschillende oorzaken van de ontwikkeling van pathologie als gevolg daarvan leiden tot arteriële of veneuze insufficiëntie, verharding van caverneus weefsel en ontstekingsprocessen die het ontstaan, behoud van opwinding en erectie voorkomen.

De kans op erectiestoornissen neemt aanzienlijk toe met de leeftijd, wat gepaard gaat met een afname van de secretoire functie van de klieren van het lichaam, de aanwezigheid van chronische ziekten en de inname van geneesmiddelen die ze elimineren. Antihypertensiva, sedativa of hypnotica beïnvloeden de incidentie en instandhouding van penisopwinding.

Wat zijn de tekenen van impotentie?

De manifestaties van erectiestoornissen zijn grotendeels afhankelijk van de aard van de oorzaak van de pathologie. Bloedvataandoeningen veroorzaken dus vaak ongecontroleerde en vroegtijdige afgifte van zaadvloeistof (ejaculatie) en leiden ook tot de onmogelijkheid om aanhoudende opwinding van de penis te behouden. In dit geval kunnen spontane erecties worden behouden..

Pathologische veranderingen van neurogene aard veroorzaken een afname van de stijfheid (gevoeligheid) van het orgaan en verminderen de frequentie van het optreden van een erectie aanzienlijk.

De afwezigheid van een adequate erectie (als reactie op stimulatie) in de aanwezigheid van een spontane, duidt op de psychogene aard van de pathologie.

Organische schade leidt tot de afwezigheid van zowel adequate als spontane erectie, en is de moeilijkste klinische situatie.

De belangrijkste tekenen van impotentie zijn dus:

 • gebrek aan opwinding of een kritische afname van de duur ervan (afname van het erectievermogen);
 • gebrek aan spontane (ochtend en nacht) erecties;
 • voortijdige ejaculatie.

Symptomen zoals:

 • een toename van de grootte van de penis, maar niet genoeg voor geslachtsgemeenschap;
 • afname van de spanning van de penis bij afwezigheid van ejaculatie;
 • frequente episodes van vroegtijdige zaadlozing bij volwassen mannen;
 • seksuele impotentie veroorzaakt door een afname of gebrek aan seksueel verlangen, enz..

Er zijn echter een aantal vergelijkbare tekenen waarvan de verschijning niet kan wijzen op de ontwikkeling van impotentie. Hun tijdelijke of natuurlijke aard wordt gemedieerd door fysiologische veranderingen in het functioneren van het mannelijk lichaam (een kuur met bepaalde medicijnen, andropauze).

Een erectiestoornis die geen impotentie is, is dus:

 • verslechtering van de kwaliteit of afwezigheid van een erectie als gevolg van overmatige seksuele activiteit (tijdelijke weerstand tegen prikkels ontwikkelt zich);
 • vroegtijdige ejaculatie tegen de achtergrond van onregelmatige seksuele activiteit;
 • een geleidelijke afname van de erectie na de vruchtbare leeftijd, enz..

Om het gevaar van de opgetreden symptomen van erectiestoornissen objectief te beoordelen, moet u contact opnemen met een gespecialiseerde specialist. Tijdige diagnostiek en therapie stellen u in staat om snel de aard en aard van de aandoening vast te stellen en het herstel van de gestoorde functie te versnellen.

Welke dokter behandelt impotentie?

Omdat het mechanisme van de ontwikkeling van impotentie processen op verschillende niveaus (fysiologisch, mentaal) omvat, wordt de meest effectieve behandeling bereikt door de interactie van specialisten op verschillende medische gebieden. Allereerst wordt aanbevolen om contact op te nemen met een therapeut om een ​​uitgebreid onderzoek van het werk van alle lichaamssystemen voor te schrijven.

In de toekomst is het raadzaam om je aan te melden voor een consult bij een sekstherapeut, zeker als er sprake is van: overtreding van ejaculatie en verminderd libido.

In situaties waarin erectiestoornissen zonder duidelijke reden zijn ontstaan, is het noodzakelijk om een ​​androloog te bezoeken. Deze specialist schrijft een lijst met onderzoeken voor om pathologieën van het mannelijke voortplantingssysteem te identificeren, meestal omvat het een echografische analyse van de nieren, prostaat en testikels. Op basis van de verkregen resultaten ontwikkelt de arts een therapiekuur om chronische ziekten van de mannelijke geslachtsorganen te elimineren, seksuele en reproductieve functies te herstellen..

Ook moet u tijdens het diagnosticeren en behandelen van impotentie gekwalificeerde hulp van een uroloog zoeken, omdat verstoringen in het werk van het urogenitale kanaal een erectie aanzienlijk beïnvloeden. Gegevens over de samenstelling van de microflora van de urethra, klinische parameters van bloed en urine maken het mogelijk om de specificiteit (infectie, ontsteking, enz.) Van het pad van de ziekte te bepalen, en om een ​​reeks therapeutische maatregelen te ontwikkelen: conservatieve geneesmiddelen, fysiotherapie en een cursus fysiotherapie. De meercomponentenbenadering van de behandeling verhoogt de effectiviteit aanzienlijk en versnelt het herstel.

Symptomen bij een dringend bezoek aan een uroloog zijn:

 • pijn tijdens erectie;
 • pijn tijdens coïtus;
 • de aanwezigheid van bloedverontreinigingen in sperma, enz..

Door interactie met een arts, zoals een psychotherapeut, kunt u psychologische problemen identificeren die leiden tot problemen bij het ontstaan ​​en behouden van een aanhoudende erectie. Stress, fysieke overbelasting, werk- en ruststoornissen veroorzaken vaak erectiestoornissen. Sessies met een psychotherapeut helpen bij het corrigeren van angst en angsten voor mogelijk falen tijdens geslachtsgemeenschap, normaliseren het niveau van agressie en irritatie, indien nodig.

Hoe de behandeling voor impotentie te starten?

Behandeling van impotentie, zoals elke andere ziekte, begint met een bezoek aan een arts, bij wiens receptie de patiënt wordt onderzocht, klachten en anamnese worden geanalyseerd en diagnostiek wordt voorgeschreven.

In het stadium van het onderzoek worden de ernst van secundaire geslachtskenmerken, de uitwendige toestand van de testikels en de penis beoordeeld. In de toekomst worden gegevens verzameld over de aanwezigheid van chronische ziekten, over de samenstelling en duur van het innemen van medicijnen, over de levensstijl.

Op basis van de ontvangen informatie schrijft de arts diagnostische methoden voor, meestal omvatten deze:

 • algemene en gedetailleerde analyse van bloed en urine;
 • studie van de afscheiding van de prostaatklier;
 • hormonaal profiel;
 • vasoactieve test;
 • arteriografie en bloeddrukmetingen in de bloedvaten van de penis;
 • penisbiothesiometrie (gevoeligheid en innervatie);
 • psychotests, enz..

Hoe impotentie wordt behandeld?

Een effectieve diagnostische zoektocht en identificatie van de oorzaak van de ontwikkeling van impotentie bepalen vooraf het succes van de behandeling van de ziekte. Tegenwoordig worden bij de behandeling van erectiestoornissen zowel traditionele methoden als nieuw ontwikkelde behandelmethoden effectief gecombineerd..

Tot de klassieke methoden om impotentie te behandelen behoren:

 • een medicatiekuur met het gebruik van biostimulantia, lokale micro-injecties van vasoactieve geneesmiddelen, evenals zalven die stoffen bevatten voor vasodilatatie;
 • psychotherapie sessies;
 • vacuümconstrictortherapie, waarbij speciale apparaten worden gebruikt die bloed in de penis pompen. De erectie die op deze manier wordt veroorzaakt, wordt gehandhaafd (ongeveer 30 minuten) door het opleggen van een ring om de penis, die veneuze uitstroom voorkomt;
 • oefeningen om de spieren van het perineum te versterken;
 • chirurgische ingreep in geval van storing van de kleppen van de aderen of arteriële stroom naar de weefsels van de penis.

Schokgolf- en celtherapie zijn moderne en populaire behandelingen voor impotentie..

De schokgolfmethode is gebaseerd op de eigenschap van geluidsgolven om de elasticiteit van bloedvaten te vergroten en neoangiogenese (de groei van nieuwe bloedvaten) te stimuleren. Door de verbetering van de lokale bloedtoevoer wordt na verschillende therapiesessies een positieve respons op de behandeling waargenomen. Akoestische golftherapie heeft een langdurig effect en vermindert de hoeveelheid medicatie die u inneemt. Het gebruik van deze methode heeft geen contra-indicaties, is pijnloos en veroorzaakt geen complicaties..

Celtherapie is gebaseerd op het gebruik van de eigen bloedcellen van de patiënt. De introductie van een speciaal bewerkt biomateriaal in het lichaam draagt ​​bij aan de vervanging van beschadigd vaatweefsel en de synthese van nieuwe bloedvaten. Vanwege het feit dat de fysiologische bloedstroom van de bekkenorganen wordt genormaliseerd, wordt een langdurig effect bereikt van het verbeteren van de kwaliteit en stabiliteit van de erectie..

Is het mogelijk om impotentie te genezen met folkremedies??

Als het optreden van impotentie niet wordt geassocieerd met organische laesies of de aanwezigheid van chronische ziekten, kunnen folkremedies een therapeutisch effect hebben..

Het gehalte aan zeer actieve biologische stoffen en vitamines zorgt voor activering van de bloedtoevoer naar de penis, aanvulling van tekorten aan micronutriënten en normalisatie van de psycho-emotionele achtergrond. Het gebruik van fytonische infusies en kruidenafkooksels moet echter noodzakelijkerwijs plaatsvinden onder toezicht en goedkeuring van de behandelende arts. Zelfmedicatie kan bestaande pathologieën verergeren of leiden tot de ontwikkeling van nieuwe (allergische reacties, verslechtering van het cardiovasculaire systeem, hypervitaminose, enz.).

Wat is het verschil tussen prostatitis en impotentie?

Prostatitis en impotentie zijn onafhankelijke ziekten, maar de aanwezigheid van de een kan de ontwikkeling van een ander uitlokken.

Prostatitis of ontsteking van de prostaatklier wordt meestal veroorzaakt door pathogene micro-organismen, maar kan zich ontwikkelen als gevolg van verminderde immuniteit, lichamelijke inactiviteit of seksuele onthouding. Stagnatie van bloed in de bekkenorganen leidt tot een ontstekingsproces in de klier, waarbij erectiestoornissen kunnen optreden. Volgens statistieken van de WHO zijn er in 30% van de gevallen met chronische prostatitis problemen met het behouden van een erectie en vroegtijdige zaadlozing..

Het geheim van de prostaatklier is een onderdeel van de zaadvloeistof, de prostaat bevordert de omzetting van testosteron uit precursorhormonen, het bevindt zich nabij de urethra, al deze factoren duiden op de onvoorwaardelijke invloed van gezondheid / ziekte van de prostaat op de norm / disfunctie van erectie van de penis.

Verergering van prostatitis veroorzaakt een aantal ongemakkelijke sensaties (pijn aan de basis van de penis, in de urethra en in het scrotum), vooral tijdens de ejaculatie, die ook niet bijdraagt ​​aan seksuele activiteit.

De aanwezigheid van erectiestoornissen of de extreme mate ervan – impotentie, duidt echter niet op de ontwikkeling van een ontstekingsproces in de prostaatklier. Vooral als schendingen in de seksuele sfeer van tijdelijke aard zijn (overwerk, stress, vitaminegebrek, enz.) Of worden veroorzaakt door psychogene redenen.